Thursday, July 12, 2012

Inimesed

Filipiinide (ja teiste sarnaste piirkondade) probleemid ei hakka mitte sellest, et inimesed on laisad v6i hooletud, vaid lihtsalt neid/meid on liiga palju. Kui inimesi on liiga palju, siis m6ned lihtsalt elavad t2navatel v6i pappkarpides, sest ruumi ja materjale ei j2tku (ja ikka tahetakse linna..); reostus - nii tahke kui gaasiline - t2idab veel tyhja ruumi ja sulandub keskkonnaga yhte; liiklus on tihe ja aeglane (igal ajal); omasugustega (samade vaadetega inimestega) saab v2ga heal juhul kord n2dalas kokku, sest k6ik elavad yksteisest kaugel ja transport nagu ma juba ytlesin...; poed on kaupa pilgeni t2is ja inimesi; j2rjekorrad on pikad, eriti ametiasutustes; avarust ja vabadust kohtab harva; ja kui kuskil on inimesed, siis seal on ka loomad, nt hulkuvad kassid-koerad, ja kindlasti minielukad - parasiidid, viirused; jne
M6ned raskused on otsesemalt seotud loodusega, kuid siingi on algprobleemiks inimeste liigne rohkus ja sellega nyydseks kaasnenud kliima soojenemine. 8eldakse, et siin on kuumem kui eelmine kord, kui siin olin (ei oska ise v6rrelda); yleujutused tekivad kergemini, sest inimesed on blokeerinud vee loomulikud voolamisteed; reostus, erosioon... ikka meie suhe loodusega, mitte vastupidi (Andja annab igal ajal).
Muidugi on paljud asjad seotud endiselt inimeste olekuga - korruptsioon on siin n2iteks t6siseks probleemiks.
Yldiselt ollakse siin lihtsalt raskustega harjunud ja ei suhtuta neisse liialt t6siselt. Leitakse p6hjusi naermiseks igal ajal ja igal pool, lauldakse palju (ja v2ga h2sti). Inimesed on ypris andekad ja seda mitmel erineval elualal. Tihti on keeruline oma annet 2ra kasutada, sest j2lle: kui t2hti on taevas palju, siis iga yhe s2ra ei paiste silma. (Kosmos on 6nneks siiski suurem kui Maa.:)

Kui m2rkate Eesti (suurtel ja tyhjadel) t2navatel prygi maas v6i koera kakajunni, siis v22rtustage seda hetke - see on ikka veel erand:)

Nautige tyhjust ja v2rsket 6hku.
M6istmist

Saskia

2 comments:

  1. Ehk on asi lihtsalt planeerimisoskuses? Arvutatud on, et miljonilinnad ei tohiks mitte mingil juhul probleemiks osutuda, kui korralikku planeeringut teha. Kindlasti pilvelõhkujad, jätkusuutlik veesüsteem, mõistlik panustamine tervishoidu, paarikilomeetrise läbimõõduga asulad, mille äärtes on kohe suur park, kus saab jalutamas käia.

    Elu on meie teha!

    http://www.sustainablecities.net/

    ReplyDelete
  2. Muidugi. "Tulevik on hele nagu haldja hame." Kyll k6ik muutub, aeg annab arutust. Esmalt tuleb t6sta inimeste teadlikkust, eks iga yks annab siin oma panuse...

    ReplyDelete